Spårtrafik

Ickeledande ledade lager till ledande tågtillverkare med Sverigekoppling.

På Scandinavian Friction jobbar vi bland annat med självsmörjande kompositmaterial från Tufcot. Med hjälp av Tufcots material skräddarsyr vi lösningar åt kunder som har idéer eller utmaningar där man vill förbättra en applikation eller lösa ett problem.

En solig sommardag veckan efter semestern 2018 fick vi just ett sånt här samtal. En kund som tillverkar tågkoppel  ville ha ett självsmörjande ledlager som även var elektriskt isolerande. De arbetade med ett nytt projekt åt en stor internationell tågtillverkare. Ett  självsmörjande metalliskt standardlager var inte att tala om eftersom det var denna lösning de hade idag och den ledde för mycket elektricitet.

Vi slog våra kloka huvuden ihop och kom fram till att ett Smartcomp-lager vore den bästa lösningen för kundens tågkoppel. Med en kombination bestående av en metallisk innerkula och Tufcots självsmörjande komposit som ytterring fick vi fram ett helt självsmörjande ledlager med isolerande egenskaper och lång livslängd. Tufcots komposit är nämligen isolerande och väldigt slitstarkt mot tredjepartikelslitage.

Därefter följde en rad olika tester för att få kompositmaterialet godkänt för applikationen. Stresstester gjordes. Isolationstester gjordes. Ja, det kändes nästan som att tester gjordes för att godkänna oss själva. Men efter många, långa dialoger och mail med ingenjörer från Sverige, Storbritannien och Indien fick vi till slut stämpeln – Godkänt!

Resultatet blev som sagt Smartcomp-lager med kromad ledlagerkula och ytterring i Tufcot T100MX, samt framförallt en nöjd kund och tåg som rullar fram utan störningar.

Läs mer om andra branscher