Jord- & Skogsbruk

Så lätt blir du av med ditt fett!

Teknikprodukter och Scandinavian Friction blev år 2019 kontaktade av en ledande tillverkare av jordbruksmaskiner angående en problemapplikation där de behövde stärka upp sina lagringar, samtidigt som de ville komma bort från smörjfett och annat kladd.

Den gamla lagringen var en traditionell fettsmord bronsbussning som inte riktigt höll måttet och trasades sönder. Vi på Teknikprodukter presenterade kunden för Tufcots självsmörjande kompositmaterial.

Idéer och tankar väcktes, och efter några designförslag fram och tillbaka så stod det klart att vår kund ville testa en specialdesignad lösning. Det var ett SmartComp-ledlager i en kombination av Tufcot – självsmörjande komposit och en kromad kula. Vi ansåg att det självsmörjande materialet skulle göra jobbet utan extra smörjfett, men även stå emot eventuella tredjepartsartiklar som jord, damm och smuts.

Efter strålande testresultat i testrigg som simulerade en livstids användning inleddes fälttester i en av vår kunds testmaskiner. Fälttesterna var, efter en vår- och höstsäsong, mycket tillfredsställande, men man var ändå något orolig för att det skulle tränga in för mycket smuts i lagret. Så tillslut adderade vi även en avstrykare till lagret.

Slutresultatet blev en ytterring i självsmörjande komposit, en kromad kula med kompositbussning och avstrykare ipressade i kulan. Bussningen för att ta upp eventuella axiella rörelser och avstrykaren för att hålla smuts borta från lagerytan.

Läs gärna mer om SmartComp här och om Tufcot, självsmörjande komposit här.

Läs mer om andra branscher