Jord- & Skogsbruk

På jakt efter en hållbar och underhållsfri lösning för jord- och skogsbruk? Scandinavian Friction kan erbjuda flera lösningar som klarar tuffa miljöer samt minskar användandet av onödiga fetter – allt anpassat för jord- och skogsbruksmaskiner. I produktsortimentet finns bland annat teknisk plast och självsmörjande kompositmaterial från Tufcot®.  

För maskiner som används inom jord- och skogsbruk är Tufcot® kompositlager ett superbra material då det är självsmörjande, formstabilt och tål hög belastning. Även ett utmärkt alternativ till metalliska lager på grund av sin lätta vikt. Tufcot® kan med stor fördel ersätta till exempel brons- och mässingslager för en mer hållbar och fettfri applikation. 

En annan fördel med Tufcot® inom jord- och skogsbruk är att det stöt- och vibrationståligt samt har en helt annan e-modul än metalliska lager. Detta gör att snedställning och punktbelastningar inte är ett lika stort problem som det kan vara med metalliska lager. I och med att Tufcot® är självsmörjande undviker man även en massa olja och fett som annars kan förgifta naturen. En mer hållbar och underhållsfri lösning helt enkelt.  

Scandinavian Friction tillsammans med Teknikprodukter är officiell distributör av Tufcot® i Sverige, Norge och Finland. Genom detta kan vi erbjuda en rad olika lager som passa mycket väl till både jordbruk och skogsbruk.

Vi tillhandahåller till exempel:

  • Glidlager
  • Axiallager
  • Glidlister
  • Skräddasydda ledlager från SmartComp   

Vi kan också leverera de allra flesta olika typer av teknisk plast.  Vårt stora kontaktnät samt egen bearbetning gör att vi kan hjälpa dig som kund med allt från standardprodukter till att skräddarsy unika lösningar efter dina utmaningar. Med vår expertis inom teknisk plast kan vi hjälpa dig utvärdera vilken typ av plastmaterial som passar bäst för din applikation inom jord- och skogsbruk. Som ett exempel rekommenderar vi att testa NYRIM som är en av marknadens mest stryktåliga plaster när det gäller slitage och stryktålighet. Speciellt om man har återkommande utmaningar med standardplaster som Polyeten eller Polyamid. 

Till jordbruk och skogsbruk kan vi erbjuda plaster som exempelvis:  

  • Polyeten 
  • Polyamid 
  • NYRIM 
  • Vävbakelit 
  • PEEK 
  • PTFE 

 

Behöver du hjälp med nya lösningar till ditt jord- eller skogsbruk? Kontakta oss på 036-37 62 00 eller order@teknikprodukter.se. 

 

Så lätt blir du av med ditt fett!

Teknikprodukter och Scandinavian Friction blev år 2019 kontaktade av en ledande tillverkare av jordbruksmaskiner angående en problemapplikation där de behövde stärka upp sina lagringar, samtidigt som de ville komma bort från smörjfett och annat kladd.

Den gamla lagringen var en traditionell fettsmord bronsbussning som inte riktigt höll måttet och trasades sönder. Vi på Teknikprodukter presenterade kunden för Tufcots självsmörjande kompositmaterial.

Idéer och tankar väcktes, och efter några designförslag fram och tillbaka så stod det klart att vår kund ville testa en specialdesignad lösning. Det var ett SmartComp-ledlager i en kombination av Tufcot – självsmörjande komposit och en kromad kula. Vi ansåg att det självsmörjande materialet skulle göra jobbet utan extra smörjfett, men även stå emot eventuella tredjepartsartiklar som jord, damm och smuts.

Efter strålande testresultat i testrigg som simulerade en livstids användning inleddes fälttester i en av vår kunds testmaskiner. Fälttesterna var, efter en vår- och höstsäsong, mycket tillfredsställande, men man var ändå något orolig för att det skulle tränga in för mycket smuts i lagret. Så tillslut adderade vi även en avstrykare till lagret.

Slutresultatet blev en ytterring i självsmörjande komposit, en kromad kula med kompositbussning och avstrykare ipressade i kulan. Bussningen för att ta upp eventuella axiella rörelser och avstrykaren för att hålla smuts borta från lagerytan.

Läs gärna mer om SmartComp här och om Tufcot, självsmörjande komposit här.

Läs mer om andra branscher