Gruva

Scandinavian Friction har stor erfarenhet av att tillgodose gruvindustrin med en rad olika komponenter till flera applikationer. Med vårt breda produktsortiment kan vi leverera många olika detaljer till de flesta behov och utmaningar. Vi kan bland annat leverera kompositlösningar, teknisk plast och högfriktionsmaterial – allt anpassat för gruvor.

Vi erbjuder Tufcot® självsmörjande komposit till flera olika positioner. Ett underhållsfritt kompositmaterial som i de flesta fall kan ersätta fettsmorda lagerapplikationer. Tufcot® består av slitstark polyesterväv kombinerat med torra smörjmedel som ger naturligt låg friktion och vikt. Kompositen har en hög formstabilitet både i vått och torrt. I vårt sortiment från Tufcot® finner du produkter som glidlager och bussningar, axiallager, glidlister, sfäriska lager och styrringar för hydraulcylindrar.

Vi erbjuder även teknisk plast av de flesta glid- och slitplaster så som PE, PA, POM, PUR, PEEK och NYRIM. Vi kan bearbeta och leverera de allra flesta olika detaljer i plast. Både standard och ritningsbundna.

Vi har även byggt upp en unik erfarenhet och kompetens inom högfriktionsmaterial anpassat för gruvindustrin. Vi kan stolt titulera oss som specialister på bromsbelägg och bromsband. I vårt utbud erbjuder vi både nytillverkade bromsbelägg samt service på gamla belägg och högfriktionsdetaljer.

Några typiska applikationer inom gruva:

  • Linspel
  • Hissar
  • Traverser
  • Truckar
  • Kranar
  • Malmvagnar
  • Transportvagn
  • Hydraulcylindrar
  • Gruvmaskiner
  • Krossar & krossverk

Mindre frustration i gruvan

Har du någonsin stått på botten av en mörk, smutsig och kall gruva och försökt smörja gångjärnen på en malmvagn? Inte? Då kan vi berätta att det är en mardröm som aldrig tycks ta slut. De otaliga positionerna du måste se över sitter på så otillgängliga ställen att frustrationen kommer driva dig till marknivå och därifrån kommer du aldrig mer återvända ner i djupet. Och smörjer du inte vagnen går den sönder. Då står du plötsligt där utan vagn. Frustrerande det också.

Så för att undvika att gruvorna fylls av frustrerade arbetare eller trasiga vagnar, sökte gruvföretaget med ljus och lykta efter en partner som kunde leverera en bättre lösning till bussningarna. Och eftersom vi vet att frustration och farliga gruvmiljöer inte går ihop tog vi oss an uppdraget. Vi valde materialet Tufcot som är ett självsmörjande kompositmaterial som klarar av en belastning på upp till 3500kg/cm²! Mer än tillräckligt för att hålla vagnarna rullandes.

Lösningen blev en succé och än idag, många år senare, arbetar vi på Scandinavian Friction tillsammans med kunden för att ytterligare sänka den nu redan låga frustrationsnivån i gruvorna.

Läs mer om andra branscher